Your browser version is outdated. We recommend that you update your browser to the latest version.

Καλλιεργητικές πρακτικές

 

1. Έναρξη συγκομιδής μέσα Σεπτεμβρίου    

 Χρησιμοποιούμε ένα σύγχρονο ραβδιστικό μηχάνημα δικής μας κατασκευής , με το οποίο  μπορούμε να ξεκινάμε την συγκομιδή άγουρου καρπού πολύ πρώιμα , χωρίς να τραυματίζουμε τα δένδρα.

 Έτσι , παράγουμε ένα μοναδικό προϊόν αγουρόλαδου πλούσιο σε ευεργετικές φαινόλες , ελαιοκανθάλη , τυροσόλη και υδροξυτυροσόλη.    Ένα προϊόν  - επιστημονικά αποδεδειγμένο -   με την αντιοξειδωτική του ιδιότητα  να λειτουργεί ως ασπίδα για  την ενίσχυση του ανθρώπινου οργανισμού , κατά του εμφράγματος , του αλτσχάιμερ , του καρκίνου , της ρευματοειδούς αρθρίτιδας και πολλών άλλων ασθενειών .

  Με τον παλιό τρόπο ραβδισμού , αν επιχειρούσες να συλλέξεις τον καρπό Σεπτέμβριο , έπρεπε να καταστρέψεις την βλάστηση της ελιάς , λόγω της αγουρότητας του καρπού , με αποτέλεσμα την επόμενη χρονιά τα δέντρα να μην παράγουν καρπό . Εμείς , με το μηχάνημα που χρησιμοποιούμε , παίρνουμε με ευκολία τον καρπό , χωρίς να τραυματίζουμε το δέντρο και χωρίς να το κλαδεύουμε, έτσι ώστε να μην στρεσαριστεί με τα πρώτα κρύα του χειμώνα.

 Μπορεί έτσι να χάνουμε κάποια ποσότητα ελαιολάδου επειδή ο καρπός δεν έχει ωριμάσει πλήρως , αλλά το προϊόν μας υπερέχει σε θρεπτικά συστατικά  και αυτό είναι το ζητούμενο για εμάς.      

 

2.Καθημερινή μεταφορά και άλεση του καρπού στο ελαιοτριβείο , με αποτέλεσμα μηδαμινή οξύτητα του ελαιολάδου.

 Ο καρπός φορτώνεται  χύμα σε φορτηγά ή ρεμούλκες και με τα δικά μας μεταφορικά μέσα τον μεταφέρουμε στο σύγχρονο ελαιοτριβείο ψυχρής έκθλιψης . Με το ελαιοτριβείο υπάρχει συμφωνία για καθημερινή άλεση του καρπού και παραλαβή του ελαιολάδου μας .

 Με το να μεταφέρουμε τον καρπό χύμα γλυτώνουμε κόπο , χρησιμοποιώντας μηχανικά μέσα και κερδίζουμε χρόνο ώστε να μην αλλοιωθεί η ποιότητα του καρπού και κατά συνέπεια η αύξηση  της   οξύτητας του ελαιολάδου. Ο χρόνος που μεσολαβεί μεταξύ συγκομιδής του καρπού και παραγωγής του ελαιολάδου δεν ξεπερνά τις 10 ώρες .              

           

3. Στο ελαιόλαδό μας δεν υπάρχουν υπολείμματα   ορυκτών ελαίων , γιατί  δεν χρησιμοποιούμε τέτοιου είδους έλαια στα καλλιεργητικά μας  μηχανήματα.

 Για να μην ανιχνεύονται ορυκτά έλαια στο ελαιόλαδό μας , κατά την συγκομιδή δεν χρησιμοποιούμε στα βενζινοκίνητα πριόνια ορυκτό λάδι λίπανσης της αλυσίδας , παρά μόνο ελαιόλαδο . Επίσης ,από τις κλάρες που κόβονται κατά την συγκομιδή και έχουν πάνω καρπό , αφού ξεχωρίσουμε το χοντρό ξύλο , τα κλαδιά τα ρίχνουμε σε ένα σύγχρονο μηχάνημα όπου και γίνεται ο διαχωρισμός του καρπού . Το συγκεκριμένο μηχάνημα επειδή είναι συρόμενο από το τρακτέρ , δεν επιτρέπει να επηρεαστεί ο καρπός από ορυκτά έλαια , όπως γίνεται με τα κλασικά χειροκίνητα μηχανήματα ( κλαροφάγος / κλαρού).        

       

 

 

 

4. Δεν μολύνουμε το περιβάλλον καίγοντας τα κλαριά και χρησιμοποιώντας χημικά σκευάσματα για την καταπολέμηση των ζιζανίων

 Μετά το τέλος της συγκομιδής μαζεύουμε τα ξυλά και αφήνουμε τα κλαδιά να ξεραθούν. Την άνοιξη , αφού έχουν περάσει τα πολλά κρύα , ξεκινάμε να κάνουμε το βασικό κλάδεμα διαμόρφωσης . Τα χόρτα που φυτρώνουν στους ελαιώνες μας , τα αφήνουμε να ανθίσουν, ώστε να τα εκμεταλλευτούν τα μελίσσια μας και να μας παράγουν ωραία μέλια ανθέων.   

 Μετά το τέλος της άνοιξης , περνάμε όλα τα κτήματα με καταστροφέα σφυριών και αλέθουμε τα κλαριά μαζί με τα χόρτα του αγρού δημιουργώντας έτσι ένα είδος κομπόστ  , το οποίο επιστρέφεται στους αγρούς. Με αυτό τον τρόπο απαλλάσσουμε τα χωράφια από τα κλαριά και τα χόρτα , λαμβάνοντας έτσι μέτρα και για τον κίνδυνο πυρκαγιάς . Τα ελάχιστα χόρτα που θα ξαναφυτρώσουν τους καλοκαιρινούς μήνες τα αφήνουμε , ώστε οι λίγες καλοκαιρινές βροχές να απορροφούνται καλύτερα και λίγο πριν την συγκομιδή τα καταστρέφουμε με τον καταστροφέα αλυσίδας .  

 

5. Αποφεύγουμε την άσκοπη και δαπανηρή χρήση λιπασμάτων .Εφαρμόζουμε  φυσικό ασβέστη και ζεόλιθο.

 Κάνουμε εδαφολογικές αναλύσεις και επεμβαίνουμε με ό,τι χρειάζεται το έδαφος . Κάθε 4η χρονιά ενσωματώνουμε στο έδαφος του ελαιώνα ασβέστη σκόνη για καλύτερη απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών και πιο υγιή δέντρα. Σε κάποιους ελαιώνες ενσωματώνουμε στο χώμα   και ζεόλιθο για καλύτερη υγρασία των δέντρων . Σημαντικός  παράγοντας είναι ότι οι ελιές που καλλιεργούμε βρίσκονται σε πάρα πολύ γόνιμο και παραγωγικό έδαφος και κατά την συγκομιδή δεν καρατομούνται , αλλά χτενίζονται με σύγχρονα μέσα.

 

 

 

6. Ψεκασμοί με ζεόλιθο και οτιδήποτε επιτρέπεται στην βιολογική γεωργία.

 Στους ψεκασμούς μας χρησιμοποιούμε τον φυσικό ζεόλιθο και ελάχιστο βορδιγάλειο πολτό ή χαλκό , καθώς και βάκιλο Θουριγγίας .Στην περιοχή μας γίνεται και δολωματικός ψεκασμός κατά του δάκου από την περιφέρεια Πελοποννήσου με πάρα πολύ καλά αποτελέσματα . Όλα τα μέλη της ομάδας μας έχουν μόνιμη κατοικία στην περιοχή και παρακολουθούμε καθημερινά τα δέντρα μας και επεμβαίνουμε μόνο όταν χρειάζεται. Σεβόμαστε την φύση και φοβόμαστε τα χημικά. Μέσα στους ελαιώνες μας έχουμε και τα μελίσσια μας , γιατί πρέπει να μάθουμε να συνυπάρχουμε όλοι μαζί . Είμαστε αντίθετοι στο να ψεκάζουμε - προληπτικά - με χημικά σκευάσματα ! Αντιθέτως , ψεκάζουμε με βιολογικά σκευάσματα για να έχουμε υγιή δέντρα , ώστε να μπορούν να ανταπεξέλθουν την δύσκολη στιγμή. Δεν ασκούμε βιολογική γεωργία , αλλά σεβόμαστε την φύση και τον άνθρωπο.